Kommentering avstängd

Möten om rättighetsfrågor ger energi och kraft

Jag brukar, lite egoistiskt, tycka att jag varit lyckligt lottad som har de politiska ansvarsområden jag har. Kulturansvaret är oerhört energigivande och att återkommande få möta så kreativa människor som finns i Göteborg och vår omvärld och i stor utsträckning få ta del av deras verk är något som bygger på min livslust. Men att kulturens område sprider denna kraft är kanske inte så förvånande för så många.

Därför handlar denna text om hur mycket kraft som sprids från alla de personer som inom och utom kommunen arbetar med frågor som rör mänskliga rättigheter i dess olika aspekter. Det finns så många i vår stad som drivs av en enorm förändringslust utifrån uppfattningen att individer måste få kunna leva ett fullt liv i delaktighet, stolthet och glädje.

Bara ett par exempel från de senaste två dagarna…. i torsdags morse mötte jag engagerade från Göteborgs stadsdelar som brinner för att barnkonventionen ska bli förverkligad i förskolor och skolor i Göteborg på ett mycket handgripligt sätt. De har arbetat med flera pedagogiska metoder för att våra barn ska bli mer delaktiga och för att deras rättigheter ska prägla det liv de lever, till en stor del i våra skolverksamheter. Torsdagens tillställning var en så kallad spridningskonferens för att få ännu fler att ta del av deras resultat. Detta är ett exempel på vilket engagemang som finns bland våra anställda i staden.

Idag på förmiddagen var jag med i ett uppföljningsmöte med ett antal oerhört engagerade personer som slåss för ett mer normkritiskt Göteborg, en stad för alla, med särskilt fokus på hbtq-perspektivet. Mötets syfte var att ta arbetet vidare från det två dagars Open Space-seminarium för ett mer normkritiskt och öppet samhälle (och därmed mer ‘hbtq-vänligt’, även om jag vet att det finns en del som inte gillar den termen) som Göteborgs kommunstyrelse bjöd in till för två veckor sedan. På mötet idag var representanter för Göteborgs Rättighetscenter, Homan, RFSL, Stolta föräldrar, RFSL Ungdom, FPES, Kim och ett par experter från stadsledningskontorets MR-stab. Sannolikt var inte personerna på mötet själva medvetna om det, men för mig som partipolitiker som sedan gymnasieåldern själv varit intresserad och engagerad i rättighetsfrågor så betyder dessa intensivt engagerade personer oerhört mycket för att ge energi och kraft för mig i mitt uppdrag. Jag känner stor tacksamhet för alla som brinner för att förändra till det bättre, det händer stora saker runt och utifrån sådana personer.

//Thomas

i kategorin:Barn, Kultur Taggar: , , ,