Kommentering avstängd

Lågt betyg till låg lön

Sverige är ett litet land, långt borta med halvknepigt klimat och ett ännu knepigare språk. Ändå har vi varit framgångsrika, vi har spridit ideer över världen, vi har spridit musik och design, vi har stora namn som SKF, Volvo och andra som har sitt ursprung i detta lilla avlägsna land. Även den svenska modellen dvs ett samhälle byggt på jämställdhet och jämlikhet har blivit känt utanför kungarikes gränser och något som vi själva varit stolta över.

Jag tror inte att den framgången kan hålla i eller fortsätta utvecklas på recept som handlar om lägre och lägre löner eller subventioner av snabbmat.

Det som går som en röd tråd i en svensk framgångssaga är kunskap och utbildning. Inte bara skola en gång eller skola som påminner om en korvstoppningsfabrik, utan en skola som stimulerar kreativitet och som låter människor växa, hela livet. 

Det är där ungdomslönerna kommer in. Istället för att satsa på utbildning och forskning kommer förslag om sänkta ungdomslöner. Kommer det att medverka till att  Sverige växer och ge oss positiv utveckling och konkurrenskraft? Det tror jag inte. Inte heller tror jag att det är rätt signal till våra unga. De, om några, kan se skilladen mellan skolor och skolor och de känner av de högre trösklarna att ta sig vidare i utbildningssystemet. Vad vill då borgerligheten med sänkta ungdomslöner? Det den kortsiktigt möjligtvis kan nå är att något fler ungdomar kommer ut i arbete, ett arbete som de ändå inte kan försörja sig på, ett arbete som gör att de får fortsätta att bo hemma och förmodligen också får vänta med att skaffa familj. (om det inte är så att svaret på låga ungdomslöner är den subventionerade hamburgaren, att det är den som unga ska leva på efter som de tjänar så dåligt)

På lång sikt är risken stor att klyftorna ökar än mer på arbetsmarknaden. Vi får en allt större lågutbildad, lågbetald och otrygg grupp på arbetsmarknaden som har få möjligheter att komma vidare eftersom utbilningssystemet är begränsat. Vad vi inte får eller tar vara på är unga människors kraft och resurser att vara med och utveckla, driva på, konkurrera med andra regioner i världen med sin kunskap. Förslaget om sänkta ungdomslöner känns både visionslöst och kraftlöst, precis som förslaget om sänkt resturangmoms och subventionerad snabbmat.

Vilket land eller vilken region har växt och utvecklats genom att äta subventionerade hamburgare lagade av lågavlönade ungdomar? Vill vi att det ska bli kännemärket för svensk framtid? Jag hoppas att vi vill mer än så, jag tror också att vi kan mer än så.

Anneli Hulthén

i kategorin:Arbete, Barn, Ekonomi, Göteborg, Politik, Trygghet Taggar: , , ,