Kommentering avstängd

Vår i luften!

Våren är nu äntligen på gång, och i går, måndag, presenterades nya opinionssiffror. Det går framåt för S – igen – och de rödgröna hade fått majoritet i riksdagen om det varit val nu. Inte minst glädjande är att socialdemokraterna  återtagit positionen som Sveriges största parti. Självklart är en opinionsundersökning bara en opinionsundersökning och det är endast valresultat som räknas. Men trots det är det oerhört skönt som socialdemokrat att nu vara tillbaka på banan efter en jobbig och turbulent period.

Det är tydligt att det finns en ”Stefan Löfven-effekt”, men jag tror att det också handlar om att vi efter en period med fokus på personfrågor fått mer diskussion om politikens innehåll igen. Hade vi inte haft en bättre politik än regeringen hade Löfven-effekten uteblivit, helt enkelt.

Det blir alltmer tydligt att regeringen inte ser som sin uppgift att angripa de stora problem som finns i Sverige; arbetslösheten inte minst bland unga människor, ökande inkomstklyfttor och allt sämre skolresultat. Man kan naturligtvis anklaga regeringen för passivitet, men jag tror egentligen att det är allvarligare än så. Det handlar om hur man ser på politikens uppgift och möjligheter: ska poltiiker ha visioner om ett bättre samhälle och försöka hitta politiska lösningar för att nå dit eller nöja sig med att ge marknadskrafterna spelrum och fila lite i kanten när det inte riktigt fungerar? Där är skillnaderna mellan blocken enorm.

För oss socialdemokrater är målet alltid att genom politiska reformer åstadkomma ett anständigt, jämlikt samhälle där alla tas tillvara och ges möjligheter. Både för att det är det enda rimliga om man på allvar menar att alla människor är lika mycket värda och för att det är smart och effektivt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Klyftor är dyrt och outnyttjade resurser slöseri.

I det rödgröna Göteborg försöker vi styra utvecklingen mot hållbarhet såväl ekonomiskt som ekologiskt och socialt. Det ansvaret vill vi gärna ta i riksdagen också, så nu gäller det att fortsätta bygga förtroende och inte nöja sig med bra opinionssiffror. Vi är övertygade att Sverige kan så mycket bättre och det börjar glädjande nog allt fler svenskar också tycka!

//Anna

i kategorin:Göteborg, Politik Taggar: , , ,