Kommentering avstängd

Samhällets styvbarn

Idag hade riksorganisationen ”Samhällets styvbarn”sitt årsmöte här i Göteborg. Platsen var Johanneskyrkan, som med sin öppna famn är en av de mest inkluderande platserna i stan. Samhällets styvbarn bildades 2004 och föreningens medlemmar är människor som vistats på barnhem eller i fosterhem och vars uppväxt knappast har varit älskvärt eller värdigt.

Många vittnar om sexuella övergrepp,misshandel, bristande skolgång och lika bristande omsorg. Några av livsödena har jag läst om tidigare och det är svårt att förstå att det som vuxna människor har gjort mot barn är verklighet. Men Samhällets styvbarn är det levande beviset på denna fruktansvärda historia.

Barn väljer inte sina föräldrar eller sin uppväxt miljö. Vi är som barn utelämnade till de vuxna som finns i vår närhet. Barn är lojala, de skyddar och älskar dem som finns i deras omgivning. När ett barn tas från sina föräldrar är det ett av det värsta som kan hända. Om det av olika omständigheter ska göras måste det göras till något som gör livet lättare och bättre för barnet. Inte sämre, inte än kärlekslösare, inte mer förnedrande. Men så var det. Under årtionden blev 1000tals barn misshandlade och misskötta.

En ursäkt är det minsta som samhällets styvbarn kan få. Jag hoppas att vi i fortsättningen kan föra dialogen på hur vi kan förhindra att det händer igen och hur föreningens erfarenheter och kunskap kan användas för att ge barn en annan start än vad föreningens medlemmar har fått.

//Anneli

i kategorin:Barn, Politik, Trygghet Taggar: , , ,