Kommentering avstängd

Natt i Biskopsgården

Årets första kväll med vårkänsla sänker sig över Biskopsgården. Det är helt stilla bland husen när vi närmar oss den dygnet – runt öppna förskolan.

Stillheten följer med oss in i tamburen där kaffedoften slår mot oss. Här känns det både tryggt och hemtrevligt från första stund. Nattiset i Biskopsgården har några år på nacken. Verksamheten startade redan 1986 som ett projekt och har sedan dess hjälpt föräldrar som behövt barnomsorg på oregelbundna tider.

Här är det öppet hela året om utom under juli månad. Verksamheten har kämpat på, nätter, kvällar och dagar med barn från 1-12 år. Den har varit nedläggningshotad, senast för några år sedan men som tur är finns den kvar. Med en kö på mer än 15 barn skulle förskolan kunna bli åtminstone en avdelning större. Behovet för barnomsorg på oregelbundna arbetstider är stort. Idag är det oregelbundna snarare en regel än ett undantag.

Vi pratar arbetstider och vi pratar om att bedriva pedagogiskt verksamhet på tider som ligger utanför 8.00-1600. Vi talar också om det ibland nästan skambelagda att lämna bort sina barn på natten eller helgen. Den uppfattningen har t o m uttryckts från politiskt håll.

Det är dock inte skambelagt att låta arbetstagare jobba dygnets alla timmar, idag mer än någonsin. Den som hade försökt med att saluföra uppfattningen att Sverige bara skulle vara öppet på normala dagis-tider hade förmodligen blivit tämligen kortlivad i politiken. 8-17.00 sjukhus, polis eller brandkår är kanske den mest absurda tanken. Få av oss hade nog accepterat handel eller krogbesök på de tiderna heller.

Då behöver vi en förskola som rättar sig efter de tider som arbetlivet kräver idag och som samtidigt tar ett pedagogiskt ansvar. Biskopsgården är en modell att följa. Denna gången med.

//Anneli

i kategorin:Arbete, Barn, Göteborg, Politik Taggar: , , , ,