Kommentering avstängd

Pynt eller gediget arbete?

I veckan som gick så dök en återkommande fråga upp i ett par sammanhang:

- Ska Göteborg syssla med enskilda symboliska manifestationer vid enstaka tillfällen (som samisk flaggning och firande den 6 februari; hbtq-festivalens dagar och tillställningar och romadagens manifestationer den 8 april) eller istället göra ett grundläggande rättighetsarbete året runt?

Svaret är rätt givet, tycker jag… att BARA eller huvudsakligen köra manifestationer men missa det grundläggande jobbet vore oärligt och som att packa in en tomkartong med snyggt papper och vackert snöre.

I Göteborg har vi kommit rätt långt i att lyfta Mänskliga rättighetsfrågorna i våra styrande texter i budgeten och vi utvecklar just nu verktyg för att alla våra verksamheter ska ta fram likabehandlingsplaner för alla diskrimineringsgrunder. Vi har också tagit beslut att utveckla en metod för att försöka följa upp HUR vi lyckas leva upp till våra jämställdhets- och MR-åtaganden. Inom förskola och skola har vi dessutom ett särskilt prioriterat politiskt mål om att hbtq-kompetensen ska öka.

Kommuncentralt i Göteborg ska handlingsplaner tas fram för de fem nationella minoriteterna (romer, sverigefinnar, judar, samer och tornedalingar) och eftersom vi dessbättre blivit en del av det finska förvaltningsområdet sedan ett år tillbaka så har vi påbörjat ett särskilt arbete för att säkra så den sverigefinska kulturen och det finska språket kan vidareutvecklas också i Sverige och Göteborg. Sedan en tid tillbaka går det att prata finska vid vissa kontakter med Göteborgs kommun och senare under 2012 blir det ännu mer av den servicen. Finskspråkig äldreomsorg, förskola och skola har vi dessbättre sedan tidigare och det är verksamheter som vi ska värna.

Kommande fredag så firar vi sverigefinnarnas dag tillsammans i Göteborg. Bland annat blir det seminarier och underhållning på Svenska mässan och festligheter på Trädgårn på kvällen, allt till fri entré för den enskilde. Vi manifesterar dessutom det pågående arbetet på Gustav Adolfs Torg klockan 13.00. (även de som känner sig ‘helt ofinska’ är lika välkomna!)

Det är bra att vi höjer kvaliteten i vårt rättighetsarbete på olika sätt och då är det definitivt inte fel att manifestera, tvärtom… då är särskilda manifestationer och flaggningar viktiga markeringar som ytterligare förstärker våra strävanden. Ceremonier av det slaget HAR betydelse när de baseras på en trovärdig grund som vi lagt.

/Thomas

i kategorin:Göteborg Taggar: , ,