Kommentering avstängd

Bibliotek som gör skillnad

Galvendales stolthet är utan tvekan biblioteket, det märks med en gång när vi närmar sig området som ligger en bit utanför Port Elisabeths centrum, vilket det mesta faktiskt gör. Galvendale skulle kunna beskrivas som ett typiskt förortsområde a la Sydafrika, eller ett township om man vill vara lite rak på sak. Gatorna kring bibliotektet känns både otrygga och ruffliga men väl inne i lokalen så går det inte att ta miste på värmen och gemenskapen.

Ett gäng äldre damer tittar nyfiket upp när vi passerar, annars tycks vi inte störa vare sig tidningsläsare eller bokletare. Men att Galevendales bibliotek är mer en ett vanligt bibliotek visar sig snabbt efter bara ett tiotal meter. Värsta statsbesöksriggningen är gjord på långbord dekorerade med både svenska och sydafrikanska flaggan och de nyfikna damerna trippar in i rummet en, efter en och sluter sig till sällskapet som redan är där.

Sedan börjar berättelsen, om biblioteket i Galvendale och ett kulturhus lång, långt borta. Hur de börjar samarbeta och hur de utvecklar metoder att nå grupper av människor som inte vanligtvis söker till bibliotek. Hur verksamhetsfälten blir fler, med målning, med dockteater, med texiltryck och mycket annat. Både leenden och applåder är många och långa. I tepausen kommer minnena fram om besöken i det kalla landet, om spårvagnarna, om folket och om personalen. Alla är idel lovord och många önskar att samarbetet och kontakten ska fortsätta även om projektet egentligen är avslutat. En del menar att det är livlinan för Galvendale bibliotek och dess verksamhet.

Själv tänker jag att aldrig någonsin kunde jag ha trott att Frölunda kulturhus och dess omgivningar kunde sätta ett så stort avtryck, så långt borta och på en plats med så stora utmaningar. Men det har Kulturhuset gjort. Inte bara på entusiasterna som verkar träget i bibliotekets hägn utan på också på alla barn och ungdomar som under åren lopp passerat huset i Galvendale. Det är imponerande. Det visar med all tänkbar tydlighet att samarbete över gränser, med andra kulturer inte bara är fina middagar eller handskakningar mellan potentater. Det kan göra skillnad, för båda parter.

All heder åt Frölunda kulturhus och åt Galvendales bibliotek. Hoppas att fortsättning följer!

//Anneli

i kategorin:Kultur, Politik Taggar: , , ,