Kommentering avstängd

Löfven vald, filmfestivalen väntar

Strax efter kl 1200 idag valdes Stefan Löfven till ny partiledare för socialdemokratiska partiet. Det skedde inför en utvidgad partistyrelse, inbjudna gäster och självklart ett massivt journalistuppbåd.

När valet var klart, i all sin enkelhet, tog Stefan Löfven till orden, aningen blyg inför alla applåder. Det lågmälda och lyssnande sättet, det inkluderande ledarskapet och den djupa förankringen i socialdemokratin är de egenskaper som många med mig uppskattar mest hos den nye partiledaren.

Hans kunskap om och intresse för näringsliv och internationella frågor är också betydelsefullt. Politik är både det som händer hemma lokalt men i lika stor utsträckning det som händer någon annanstans i världen. Framförallt viktig är förståelsen för hur allt hänger ihop.

Det var en lättnandets stund ska medges när valet var avklarat. Lättnad att efter 5 dagars intensivt arbete och diskuterande vara klar med den kombinerade rollen som VU och valberedning. Lättnad över att många, trots hastigheten i arbetet, varit nöjda över samspel och dialog, lättnad över den mycket stora respons Stefan Löfven fått, inte bara bland egna partimedlemmar. Och lättnad över att få sätta sig på tåget hem till Göteborg igen.

Hemma väntar filmfestivalens invigning, en upplevelse som jag inte vill missa för spänningens skull och för den gemsamma upplevelsens skull. Årets tema, den arabiska våren, känns både mångbottnat och hoppfullt, nästan en filmtitel i sig själv.

Filmfestivalen har den fantasitiska egenskapen att inte bara vara ett event för besökande eller ett evenemang som tillfälligt passerar Göteborg. Filmfestivalen är en mötesplats för göteborgarna själva, för unga och gamla, ensamma och grupper, alla möjliga personligheter och individer att samlas kring. T o m utan att se en enda film är festivalen på de flestas läppar. Väl förankrat hos oss, välrenommerat i omvärlden-det är inte illa!

//Anneli

i kategorin:Göteborg