Kommentering avstängd

Lagarbete, Lyhördhet, Ledarskap

Igår klockan 15.00 meddelade Håkan Juholt att han lämnar som ordförande för det socialdemokratiska partiet. Jag har full respekt för Håkan Juholts beslut och jag är övertygad om att hans val har haft socialdemokratiska partiets väl och ve i absoluta fokus. Det är ett synsätt som också måste prägla den fortsatta processen.

Uppfattningar kan, och ska vara olika, och för att en diskussion ska leda till resultat som känns bra för många så är förutsättningen att det inte är bara den egna uppfattningen som räknas. Bra lösningar växer fram när man lyssnar till varandra och ser andras åsikter som ett bidrag, inte ett hot. Många bra och kloka synpunkter framfördes under den intensiva mediadebatt som följde Juholts presskonferens.

Gabriel Wikströms debattartikel i DN igår är ett utmärkt exempel också Ilmar Repaluu i P1 på lördagseftermiddagen. Göran Greiders synpunkter är också spännande och utmanande utan att jag alltid kommer till samma slutsats som honom.

Nu blir det en annorlunda tid för socialdemokraterna. Men det är inte ledarlöst som en del vill beskriva det. Partiet har ingen kongressvald ordförande just nu men partisekreterare Carin Jämtin har tillfälligt fått ta på sig ansvaret att leda. Ett större ansvar får VU och partistyrelse också ta. Det kan om det hanteras rätt också leda till något positivt i framtiden, att fler är med och tar ansvar och känner sig delaktiga. Ett väl använt ledarskap kan ge partiet mer av lagarbete. Det förutsätter också en lyhördhet gentemot den lokala nivån, den som är basen och hjärtat i en rörelse.

Tomrummet som nu skapas genom Juholts avgång måste fyllas med annat än kryppskyttebeskrivningar, sorg, rykten eller medvetna feltolkningar. Det ska fyllas med, hoppas jag, med diskussion, lyhördhet, lagarbete.

Det är en utmaning, helt klart. men tror vi på våra ideer om solidaritet, jämlikhet, hållbar utveckling och alla människors lika värde så är det väl värt att pröva det senare förhållningssättet.

//Anneli

i kategorin:Politik Taggar: , , , ,