Kommentering avstängd

Går det att få billiga hyror i Sverige!

Jag läste i Göteborgs posten för några dagar sedan att hyrorna skall höjas igen. Samtidigt läser jag i samma tidning att vinsterna är höga inom bostadssektorn och då framförallt inom det privata beståndet. Som exempel lyfts Wallenstam fram som har  låg nöjdhet bland hyresgästerna och höjer hyran med 2,25% . Stena fastigheter är ett annat exempel som också höjer med 2 %. I samma artikelserie kan man också läsa att hyran per kvadratmeter har höjts så länge som det finns statistik och det kan nästan ses som en naturlag att höja. Jag är fullt medveten att bolagen måste gå med vinst framförallt för att kunna underhålla sitt bestånd. Detta behöver ju inte alls vara efter att aktieägarna fått sitt.

Nu är det kanske så att vi tror att hyran sätt mellan förhandlingar mellan hyresgästföreningen och fastighetsägarna.

Jag sitter i en lite stiftelse som förvaltar ca 850 bostäder i Göteborg. I stiftelsen stadgar står det bland annat att vi skall tillhandahålla lägenheter till skötsamma arbetare samt att hålla hyrorna nere. Detta har gjorts och idag har vi något lägre hyror än våra grannfastigheter. Vad tror ni händer då, jo skattemyndigheten gör bedömning att vi måste betala en straffskatt för detta. Som exempel kan jag nämna en fastighet i Majorna där de som bor har betalat ca 850 kr/kv där borde stiftelsen krävt 1 050 kr/kv. Till pjäsen hör också att vi gör en vinst på strax under 3 miljoner kronor. Nu har skattmyndigheten räknat ut att istället för att klå våra hyresgäster på 3 miljoner så borde vi klått de på 8,9 miljoner i vinst och nu kräver man skatt på detta belopp istället för det lägre beloppet.

Jag drar slutsatserna att vi som stiftelse inte klämt åt våra hyresgäster tillräckligt när vi bara får ett överskott på 3 miljoner kronor samt att de hyresförhandlingar som sker mellan hyresgästföreningen och fastighetsägarna bara är ett spel för galleriet. För det måste vara Anders Borg och skattemyndigheten som bestämmer vilken hyra som skall gälla på olika platser i landet. Det innebär också att är det någon som lyckas bygga billigt och man inte tar ut detta i lägre hyror så är skattemyndigheten där och fixar till detta med en straffskatt.  

//Mats Arnsmar

i kategorin:Bostäder, Ekonomi, Politik Taggar: , , ,