Kommentering avstängd

Nedräkning 2011

Då återstår inte många timmar på 2011. Nedräkningen har börjat och befinner man sig på andra ställen som Australien så är redan 2012 i full rullning. Det är märkligt och säkert alldeles förklarligt också. Tid tänker man mycket på, åtminstone vid årets slut. Annars finns det oftast ingen tid att tänka på tiden. Den är vanligtvis en bristvara och tycks dessutom gå fortare ju äldre man blir. Det är också märkligt.

Som vanligt är media full av betraktelser över det gångna året och en och annan profetsia om det som komma skall. Vi har alla dessutom våra egna erfarenheter av 2011. Det som har hänt i det egna livet och i familjen. Vi har förhoppningar på vad det nya året ska innebära och önskar för det mesta att sakernas tillstånd ska bli till det bättre. Mest går tankarna till de som håller på att växa upp. Önskan om att de ska klara skolan, känna sig trygga med sig själva, ha kompisar och lyckas få ett jobb känns som det viktigaste. I de önskningarna stämmer nog de flesta föräldrar in.

Vi har inte bara ett ansvar som föräldrar. Vi har också ett gemensamt ansvar som samhälle. Våra förutsättningar när vi föds är knappast lika och vår gemensamma uppgift måste vara att se till att jämna vägen för så många som möjligt. Vårt individuella ansvar är stort men det är aldrig bara individens fel om han eller hon misslyckas med sin utbildning eller att få arbete. Ännu mer absurt är det när det blir individens fel att han eller hon blir sjuk eller gammal.
Det går att önska mycket inför 2012. Solidaritet, omtanke och respekt för allas olikheter är värden som jag hoppas prägla det nya året. En politisk debatt som syftar framåt och inte bara förhåller sig till börsens upp och nedgång kulle också vara välgörande. Ett tydligare internationellt engagemang från svensk sida i de stora globala utmaningarna oavsett om det handlar om miljö eller mänskliga rättigheter står också högt upp på listan.

Så tack för i år, alla som varit med och Göteborg till en bra plats på jorden och riktigt gott nytt år!

//Anneli

i kategorin:Göteborg Taggar: , , ,