Kommentering avstängd

Ärtor och jul

Ärtor i Haga kallas en mötesplats för en samling herrar som en gång i månaden brukar träffas över en tallrik ärtor med tillbehör. Igår torsdag(vad annars) var det dags för årets sista träff. Med mycket humor och glimten i ögat, serverades både soppa och sång. Brist på samtalsämnen var det inte heller. Synpunkter om bostäder till unga, centrala älvstaden och framtida arenor i staden, hann vi i allafall snudda vid. En uppgift fick jag med mig: att framföra ett tack för vänlig och positivt bemötande från tjejen i Älvrummet som öppnat dörren för ett sällskap som kom dit på ”fel tid”. Det ska jag göra så fort jag har vägen dit.

Trots bara en dag kvar till julafton är det inte mycket i vädret som påminner om vinter. Inte ens dubbdäcken på cykeln har behövts än så länge. Den grön/gråa vintern har trots allt det goda med sig att det är lättare inte minst för många äldre att ta sig ut. De två senaste vintrarna har inte varit något lätt match.

En snabb runda bland några av stans affärer i jakt på klappar ger också tid för prat. Även om mycket folk syns på gator och torg verkar julhandeln varit sådär. Kanske beror det på e-handel, kanske på fler sista-minuten handlingar eller så är det så att vi påverkas av de oroliga ekonomiska tiderna trots att Sverige hitills klarat sig väl.

Men vi lever inte i någon ekonomisk bubbla där vi är onåbara för den globala utsidan. 2012 kan bli ett oroligt år, det är nog de flesta överens om. Klyftor som redan finns (utanförskap var det länge sen jag hörde nåt om från regeringen förresten) riskerar att bli djupare. Ökade skillnader och en större social oro är inte ett önskvärt tillstånd. Många av oss i den sk medelklassen känner knappast att skattesänkningarna dämpar den olustkänsla som ett växande utanförskap föder. Därför känner jag mig också tveksam inför det råd jag fick häromdagen vad det gäller socialdemokratins framtid. Rådet löd i korthet att vi skulle bli mer medelklassvänliga. Ett märkligt konstaterande tänker jag. Mer solidariska eller mer människovänliga snarare. Människors lika värde är den största utmaningen vi fortfarande har framför oss, de senaste åren har knappast kortat sträckan till målet heller.

Snart står tomten på tröskeln. Hoppas alla barn och unga får möjlighet till julefrid. Mina minns fortfarande en tomte som kom, vältankad redan i dörren. Det var pinsamt. För andra barn är det mer än pinsamt, snarare smärtsamt. hoppas det istället prasslar om tomtens säck än skramlar. Alkohol kan fresta på, på mer än ett sätt.
God jul!

//Anneli

i kategorin:Barn, Göteborg, Politik Taggar: ,