Kommentering avstängd

Göteborgs miljöpris

Idag är det dags för Göteborgspriset för hållbar utveckling som delas ut för 11 gången. Fokus denna gång ligger på hållbar matproduktion. Just nu håller en av pristagarna Sue Edwards sitt föredrag om hur hon och hennes team lyckats med ekologisk odling i Tigray i Etiopien. Uppmaningen från henne är minska kemikalier i jordbruk, inga ohäsosamma subventionssystem och involvera de lokala jordbrukarna i processen mot hållbar odling/jordbruk.

Sue Edwards själv är en av dessa brinnande, engagerade människor som genererar energi bara genom att uppenbara sig. Det känns som priset hamnat i rätt händer. Sue delar priset med den inte helt okände Koffi Annan. Det är inte för sitt arbete med FN som Annan får pris idag utan för sitt engagemang i Agra, också ett arbete som handlar om hållbart jordbruk i Afrika.

Vår bild av Afrika, denna jättelika kontinent präglad ofta av HIV och svält. Det är en del men vi måste också se alla dem som med små medel kämpar för en hållbar utveckling på denna kontinent. Jordbruk är oerhört viktigt för Afrika eftersom 70% av befolkningen är beroende av jordbruk. Vi kan från vår del av världen bidra med kunskap, stöd och uppmärksamhet för det positiva som händer.

Förhoppningsvis bidrar Göteborg idag, genom priset

//Anneli

 

 

i kategorin:Kultur, Miljö Taggar: , , ,