Kommentering avstängd

Mina tankar kring Projekt UPP

Så mycket fel, tveksamheter och underligheter som har avslöjats kring stadens ungdomsarbetslöshetsprojekt UPP! gör att jag drar slutsatsen att det inte kan fortsätta på detta sätt.

En del av förklaringen är naturligtvis att den kraftiga ökning av ungdomsarbetslösheten som prognoserna förutspådde när projektet planerades 2009 – till all lycka ska man säga – uteblev. Projektet blev liksom hängande i luften. Men det är ingen ursäkt för den falska deltagarrapportering som nu uppdagats tack vare GPs granskning.

Det blir inte bättre av manipulerade krognotor, felaktiga upphandlingar och annat som har uppdagats. Jag är inte säker på att allt i denna byk har kommit fram.

Samtidigt måste vi vara självkritiska. När vi såg att inte ungdomsarbetslösheten ökade som Arbetsförmedlingen varnade för i den dramatiska larmrapporten i april 2009, så borde vi ha ändrat förutsättningarna för projektet. Men man kan också tycka att med 4 500 arbetslösa ungdomar i Göteborg, som vi hade förra månaden, så finns det ändå en hel del att göra. Och det är kanske det värsta i den här historien. Att UPP! uppenbarligen inte har lyckats med att nå ut till de unga arbetslösa som finns i staden – varav många säkert är i behov av det stöd och den hjälp som UPP i överkant hade utrustats med resurser för att bistå med.

En del av UPPs svårigheter att nå ut till ungdomarna tror jag beror på att det blev för mycket myndighet över det. För att komma in fick man först passera en låst dörr med porttelefon och sedan en låst dörr till – och då hamnade man framför en receptionsdisk som väckte tankarna till – ja, Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan. Det var inte så det var tänkt.

Vad som är anmärkningsvärt i den här historien är att det tycks som både de kontrollsystem som finns för EU-bidrag och ledningsfunktionerna i staden har fallerat. Vi har i kommunstyrelsen inte fått någon som helst signal om att det skulle vara problem kring projektet. Ändå har det tydligen delats ut disciplinära varningar till projektledningen.

Göteborgs Stad är en mycket stor organisation. Vi har sammanlagt 48 000 anställda. I kommunstyrelsen måste vi kunna lita på att den information vi får är korrekt och fullständig. Samtidigt kan vi inte skylla ifrån oss, för vår kanske viktigaste uppgift är att se till att organisationen för ledning och styrning av stadens alla verksamheter fungerar.

I fallet UPP är det uppenbart att det inte har fungerat.

//Mats Pilhem

i kategorin:Arbete, Politik Taggar: , , ,