Kommentering avstängd

En rörelse med politisk vision

Nu på förmiddagen inledde social-demokraternas förtroenderåd, på Stockholms universitet. Många kommentatorer har i förväg beskrivit detta möte som ett slags ödestillfälle för partiordförande Håkan Juholt.

Bakgrunden till den spekulationen har väl knappast undgått någon. Media har fyllts den senaste veckan om vem som sagt vad om vem eller varför någon sa det han sa, eller inte. En slags dokussåpig beskrivning av vad politik är eller möjligtvis vad man vill reducera politik till. Håkan Juholts inledande tal visade något annat. Inte bara att socialdemokratin är mer än en person utan är en rörelse med en politisk vision som sträcker sig längre än till nästa skattesänkning.

Håkan Juholts beskrivning på vad som inte är modernt är klockren. Det är inte modernt med stillastående tåg, det är inte modernt med att våra ungdomar ska ha lägre löner, det är inte modernt med illa skötta äldreboende. Det är snarare ett kliv tillbaka i historien. Vilket ledarskap visar den nuvarande borgerliga regeringen för framtiden? Den frågan borde sysselsätta en och annan politisk funderare.

Vill regeringen något mer än just skattesänkningar? Den frågan berör oss alla och är i allra högsta grad politiskt allvarlig.

Den seriösa ekonomiska dialog som följde Juholts tal, visar att de politiska utmaningar som framtiden innebär kräver vägval och kräver också politiskt ledarskap. Inte bara en kapitalistisk lössläppthet där politiken abdikerat och lämnat över ansvar på individen.

//Anneli

PS. Patrik Karlsson i Mölndal tyckte Juholts tal var mycket bra  (jävligt bra sa han) och hälsar Juholt välkommen till Mölndal 12 december! DS

i kategorin:Politik Taggar: , ,