Kommentering avstängd

Asiatiskt perspektiv

Göteborgs historia som Handels och industristad behöver troligtvis inte beskrivas för någon göteborgare. Även om inte årtal och namn ur historien alltid lagts på minnet är varumärken som Volvo och SKF kända för alla och många har en relation till dessa Göteborgs-ikoner. Jag antar att fler än jag reagerar igenkännande (hemkännande) när vi ser en Volvo eller SKF-logga i utlandet.

 Därför var det extra roligt att få besöka Volvo och SKF i Singapore, ett land/stad så långt från ursprungsorten för att höra om verksamhet och utmaningar utifrån det asiatiska perspektivet. Det är klart att med tillväxtsiffror över 10 % då känner man sig en smula ödmjuk som både göteborgare och svensk, även om vi själva ser oss som en ekonomisk tiger.

Framtidens utmaningar handlar om att hitta arbetskraft med rätt utbildning, det gäller Sverige likväl som Singapore. Konkurrensen för att få de rätt utbildade är skarp och för oss hemma i Sverige och Göteborg bör det ge en tankeställare vad det gäller våra utbildningssystem. Håller de måttet?

Det känns mycket positivt också att se den totala blandning av kulturer som de båda företagen visar upp på sina kontor. Även det bör ge oss hemmavid en tankeställare i hur många mänskliga resurser vi inte tar i anspråk. Killen med ett ursprung från Ulricehamn hade inga som helst problem att smälta in i den multiblandning som rådde på Volvos kontor i Singapore som det verkade, snarare tvärtom. Världen är oändligt mycket större än vår egen stad även om vi genom den och dess olika aktörer satt avtryck lite här och där. Slutsatsen är att vi har en del att lära och se. Ibland är det lärorikt att se världen från en annan vinkel. Problem och utmaningar blir av en helt annan art än de vi själva får serverade.

i kategorin:Aktiviteter, Göteborg, Politik, Skola Taggar: , , , ,